Må jeg bare give den gas??

Nej, giv din krop tid!

Som nybagt mor kan man have et stort ønske om at få sin gamle krop tilbage hurtigst muligt og kan fristes til at give den gas med løbeture, maveøvelser og ture til fitnesscentret.

Men der er en årsag til, at jeg først anbefaler efterfødselstræning 8-10 uger efter fødsel.
Du og din krop skal have lov til at nyde det lille nye familiemedlem og den forandring, det skaber.
Giv din krop ro oven på den store belastning graviditet og fødsel er. Så kan det godt være, at du synes dagsrytmen bare er; sov, spis og nyde baby, men det er også sådan det skal være de første par måneder. Det har både baby, dig og din krop brug for.
8 ugers tjekket ved lægen skal sikre, at alt er ok omkring bækkenbunden – ingen nedsynkninger eller andre dysfunktioner af bækkenbunden. Det skal være tjekket, inden man stiller yderligere krav til kroppen i form af efterfødselstræning. Bækkenbunden er en vigtig del af kroppens kerne og dermed vellykket træning og vejen tilbage til kroppens bedste formåen.

At du ikke bare skal give den gas, er ikke ensbetydende med, at du bare skal ligge på sofaen eller sengen hele dagen. Ud og gå en rask tur med barnevognen hver dag – få frisk luft og få langsomt gang i kroppens normale bevægemønster.

Det er samtidig en fantastisk god idé at få kontakt med bækkenbunden forstået på den måde, at du laver nogle gode dybe vejrtrækninger både når du ligger og står og mærker bevægelse helt ned i bækkenbunden. Knibeøvelser er også gode at få ind i hverdagens vaner. Aktivér bækkenbunden, når du rejser dig fra sofaen eller løfter baby op fra barnevognen eller sengen.

Men bækkenbundstræning er meget mere end bare knibeøvelser. Bækkenbundstræning er at smidiggøre og bevæge bækkenbundsmuskulaturen og muskulaturen omkring (hofte og lænd). Samtidig med skal knibet integreres i kroppens bevægemønster, så det bliver naturligt at have ”kontakt” med bækkenbunden i alle bevægelser og dermed gøre kroppens kerne stærk.

På holdet ”MOR i FORM” arbejdes der med kroppens kerne, styrke og balance. Du vil opleve en ”kontakt” med kroppens muskler, bindevæv og bevægemønster, som er med til at skabe en god solid kerne. Kernen, der skal være stærk, smidig og balanceret for at få sin ”normale” krop tilbage.

Holdet kører 4 uger ad gangen med træning hver mandag kl.10-11 i Sundhedshuset Herning.
Få en god times træning sammen med gode råd, øvelser og input til at tage med hjem.
Man kan sagtens være med på holdet af flere omgange.

Læs meget mere om MOR i FORM HER

Der er ny holdstart mandag 19.marts 2018 og mandag 23.april 2018

Ikke bare knibeøvelser – den elastiske bækkenbund

En bækkenbund skal holdes elastisk og smidigt.
Hvis man udelukkende laver gode gammeldags knibeøvelser, hvor det gælder om at holde knibet længst muligt, har det en negativ effekt på bækkenbunden – det vil blive stift og uelastisk.

Bækkenbundens funktion

Bækkenbundens funktion består primært i at støtte underlivsorganerne, blære, livmoder og tarm. Den fungerer som en trampolin med elastisk effekt. Den skal hele tiden kunne give efter for de tryk, belastninger og bevægelser, den udsættes for. Bækkenbunden tilpasser sig hele tiden vores bevægelser og åndedræt, og derfor er det vigtigt at have et bevægeligt bækken, som ikke er stift og låst fast i sine bevægelser.

Hvad betyder et dårligt fungerende bækkenbund?

En dårligt fungerende bækkenbund har stor betydning for hele kroppen. Der er risiko for at udvikle en eller anden form for inkontinens – det vil sige problemer med at holde på vandet.
En anden stor risiko, som man måske ikke lige forbinder med bækkenbunden, er kroppens generelle stabilitet og holdning. En dårlig fungerende bækkenbund er sammenhængende med dårligt fungerende rygsøjle, nakke og skuldre.

Bækkenbund, bevægelse og åndedræt

En sund og velfungerende bækkenbund er derfor en uundværlig del af en den måde, vi bærer vores krop på og undgår overbelastning og unødigt slid på muskler og led.

En vigtig faktor for en velfungerende bækkenbund er dit åndedræt. Åndedrættet stimulerer automatisk din bækkenbund for hver eneste vejrtrækning, så den opretholdes elastisk og parat, når du har brug for den.

Bækkenbunden og åndedrætsmusklen hænger bl.a. anatomisk sammen via et langt ledbånd. Når du trækker vejret, skal du ikke kun mærke det i maven, du skal også mærke den forplante sig om i ryggen, til ribbenene og dit bækken. Kommer åndedrættet ikke ned mod maven, ryggen og bækkenet, mister bækkenbunden sin vigtigste makker, nemlig åndedrætsmusklen, som hindrer, at bækkenbunden bliver stiv og sløv.

Bækkenbundstræning

Den “gammeldags” bækkenbundstræning med en evindelig række af knib, som skal holdes længere og længere, er ikke den mest effektive form for træning. Den slags træning kan faktisk have den helt modsatte effekt og gøre bækkenbunden stift og uelastisk med konsekvenser som inkontinens, dårlig stabilitet i kroppen, smerter i hofter og ryg.
Det er derfor vigtigt at arbejde med flere aspekter, når bækkenbunden skal trænes. Få et naturligt bevægemønster ind i kroppen – mange af os sidder mere stille end tidligere. Mange dyrker meget ensidig sport såsom spinning og løb. Få kombineret noget af dette sport med en træning, der får bevæget hele kroppen igennem og hvor man får et helt naturligt fokus på åndedrættet sammen med bevægelserne.

Muligheder for træning

Jeg arbejder i min klinik med holdtræning, hvor der er fokus på bevægelse af hele kroppen inkl. åndedrættet:

S-formstræning – læs mere her

FASCIA FOKUS – læs mere her

Mor i form – efterfødselstræning – læs mere her

 

Er du sej – måske for sej?

Du er én stor elastik indeni!

Elastikken kaldes fascia eller bindevæv og ligger som et fint detaljeret spindelvæv imellem og vævet omkring hele kroppen fra top til tå.

Et sundt og hydreret bindevæv giver mere elastiske bevægelser og større bevægelsesfrihed.
Et usundt bindevæv er drænet for vand og føles sejt, fyldt med spændinger, med manglende bevægelsesfrihed og som oftes med smerter.

Behandl dit bindevæv godt!

Bindevævet kan heldigvis trænes og behandles til at blive eller forblive elastisk.
Al bevægelse træner bindevævet. Selv helt almindelig aktivitet i hverdagen betyder enormt meget for et sundt bindevæv. Bevægelserne skal være varierende, hvad enten det er de almindelig hverdagsaktiviteter eller træning – både skiftende øvelser/bevægelse, tempo og belastning.

Men men men…..

Træn langsomt før hurtigt!

Det er vigtigt, at du først får løsnet op for bindevævet inden der trænes med tempo og belastning.
Rigtig mange skader sker ved, at man træner hårdt og ensidigt på et sejt bindevæv.
Elastikken skal smidiggøres, inden den kan gøres stærkere.

Langsom træning af bindevævet er med fokus på stræk, massage og bevægelser i et roligt flow.
Fokuser på de områder af kroppen, som mærkes seje/stive i bindevævet;
På bagsiden af kroppen vil det typisk være ryg, lænd og baller.
På forsiden af kroppen vil det typiske være mave, hofter og lår.

At træne langsomt kan starte med massage, der får din krop til at føle sig lettere og mere i balance.

I min behandling arbejder jeg meget i dybden med kroppens seje steder. Det, at behandlingen er en helkropsbehandling, gør rigtig godt for musklerne og deres samarbejde, men så sandelig også for bindevævet, da det hænger sammen fra tå til top.
Kroppen vil føles lettere, mere smidig og med færre eller ingen smerter.

Desuden tilbyder jeg holdtræning “Focus på fascia”, hvor kroppen bliver arbejdet igennem med det formål at gøre bindevævet mindre sejt og mere sundt. Læs mere om dette under “Holdtræning” på hjemmesiden.

Bliv selv mindre sej!

Behandling og træning er altid godt til at skubbe dig og kroppen i gang og vedligeholde bevægeligheden i muskler og væv. Det helt optimale vil være at kombinere dette med selvmassage, så kroppen, bindevævet og muskulaturen ikke står stille imellem behandlingerne og holdtræningerne.

Med simpelt udstyr kan du selv arbejde med det seje bindevæv og ømheden i vævet;

 • Du kan bruge alt fra små til store bolde, bløde eller hårde, glatte eller nubrede, ruller eller hvad du lige har ved hånden.
 • Du kan enten være nede på gulvet/underlaget eller stå op ad en væg/dør.
 • Placér det valgte udstyr i det ømme område og begynd at bevæge dig stille og roligt ovenpå, så du masserer i hele området.
 • Reguler presset så det ikke gør ondt, men det må gerne kunne mærkes! Hvis du finder nogle punkter, der er mere ømme end andre, så bliv i det område og lav små mikrobevægelser indtil ømheden foretager sig.
  OBS bliver ømheden værre, så stop og find et andet punkt!

Sådan kan du bevæge dig rundt i alle de ømme områder. Søg lidt rundt – der kan være ømme punkter, du slet ikke er klar over. Det betaler sig i høj grad også at massere områder, der ikke er ømme.

Din krop vil med det samme føles lettere, blødere og mere fri!

Har du og din krop for hjælp?

 • Ring, mail eller sms og spørg løs
 • Book en behandling
 • Prøv én af mine holdtræninger

 

Plaget af gigt?

Omkring 700.000 danskere er berørt af en gigtsygdom.

Der findes ingen hurtig løsning eller vidundermiddel for gigt og gigtsmerter, men det er et større og individuelt puslespil, der skal i gang for at lindre smerterne og forebygge forværring
http://www.naturli.dk/artikel/gigt-naar-inflammationen-begynder-at-knirkestorybox/

Min erfaring er primært relateret til slidgigt, hvor senetensbehandling kan være med til at lindre smerterne markant.
Senetensbehandling er en helkropsbehandling, hvor musklerne afspændes og slapper af. Det giver helt naturligt mere plads omkring leddene og til leddenes bevægelse og dermed færre smerter og større bevægelsesfrihed.

Ved gigtsygdom er det også vigtigt at få motion.

Det skal blot være en motionsform, der er afpasset kroppens formåen.
S-formstræning er en ideel træningsform til en krop med gigt.

Ny holdopstart torsdag 5.januar 2017 – se mere her på hjemmesiden under “S-formstræning” eller klik blot på linket her:
http://www.mariareuther.dk/s-formstraening/

En god holdning – en sund ryg

En stor del af det at have en sund ryg uden smerter er en god kropsholdning. Kropsholdning er ikke bare at kaste skuldrene tilbage og løfte næsen til skyerne.

Kropsholdning handler om at have en stabilitet omkring mave-ryg-bækkenbund.
Man kan sammenligne kroppen med en kasse, hvor mave og ryg udgør siderne i kroppens kasse, og bækkenbunden er kassens bund. Hvis man skal bevæge sig eller løfte noget, skal kassen være stærkt både i siderne og i bunden ellers falder kassen sammen.
Det er derfor SÅ vigtigt at arbejde med hele kroppen, når man vil styrke sin kropsholdning og dermed sin ryg.

En af måderne at gøre det på er træningsformen S-formstræUntitled-1ning® 

S-formstræning® er øvelser dedikeret den form, som en sund og naturlig rygsøjle danner, når den ses fra siden. Det er en træningsform, som
har et afbalanceret flow mellem små og store muskelbevægelser, mellem pulstræning samt hvile og afspænding.

Du kan læse mere om træningen her på siden under “S-formstræning®”

Desuden starter der et nyt hold op torsdag 27.okt. kl.9.30-10.30 i Sundhedshuset Herning.

En kort historie om iskiassmerter

Iskiassmerter…..hvis man har prøvet det, ved man også hvor innerverende og ødelæggende det kan være for ens hverdag.

En mand henvender sig til mig i forbindelse med en komsammen ved nogen fælles bekendte. Han døjer med svære iskiassmerter i højre ben. Til daglig er han chauffør og bruger mange timer i lastbilen.

Det første jeg spotter er en tyk tegnebog placeret i højre baglomme. Jeg spørger til om den altid sidde der….hvilket jeg kan se på slidmønstret i hans jeans, at det gør den 🙂
Jeg foreslår ham at få tegnebogen op ad lommen, da den vil presse meget ind mod iskiasnerven, når han sidder i lastbilen.

Efter 14 dage ringer manden til mig – det har hjulpet rigtig meget på smerterne at få tegnebogen væk fra lommen.
Han vil gerne bestille en tid til at få kroppen afspændt fuldstændigt og få nogen gode fif til kropsholdning og brug af kroppen i forbindelse med hans arbejde.

Han har nu været til behandling to gange og mærker intet til iskiassmerterne og har ikke længere en stiv ryg efter en lang arbejdsdag. Han får hver dag lavet nogen simple holdningskorrigerende øvelser og mærker en bevægelsesfrihed i kroppen, som ikke har været der i mange år.

Fantastisk at kunne hjælpe!!

Text Neck

Begrebet “Text Neck” dækker over den stress og de skader nakken og øvre ryg vil få ved den måde mange af os bruger vores mobil og tablet.
Den mest almindelig måde at kigge på skærmen, hvad enten man skal skrive en sms, læse nyheder eller se en film, er at bøje hovedet forover og kigge ned.
At holde hovedet foroverbøjet er som sådan ikke en ny position for kroppen, da det altid har været brugt ved læsning. Men det, der stresser kroppen ved brugen af mobil og tablet, er den mere intens og længerevarende måde, hovedet holdes i denne position.
Den foroverbøjet stilling ligger et enormt pres på nakkehvirvlerne, muskulaturen og senerne og forårsager samtidig et stort træk i nervebanerne.

De typiske symptomer på denne type stress/skade i nakken er:
– nakkesmerter og hovedpine
– muskelømhed
– øvre rygsmerter fra kronisk irriterende smerte til en skarp udbredt muskelkrampe
– vejrtrækningsproblemer
– skuldersmerter og indskrænket bevægelighed i skulderleddet
– afklemning af cervicale nerver (nerver udspringende fra nakken), som giver neurologiske symptomer ned i armen og armen såsom snurren og sovende fornemmelse

Hvad kan man så gøre ved det?

– hold pauser fra mobil og tablet!
– løft mobilen op i øjenhøjde, når du bruger den
– lav holdningskorrigerende øvelser
– brug senetensbehandling til at afspænde muskulaturen for at lette presset på nerver og ryghvirvler

Jeg har lagt to videoer op at holdningskorrigerende øvelser, som er nemme at få integreret i hverdagen, og som er yderst effektive.

1.Øvelse “Ret ryg”
Find en dørkarm (eller som mig – brug flagstangen!). Stil dig med fødderne hoftebredde afstand og med ca.30 cm ind til dørkarmen. Læn korsbenet, øverste ryg og baghovedet mod karmen og sæt albuerne ind i siden. Bøj nu ned i knæ til max.90 grader og kør op igen. Hele vejen igennem skal de tre punkter – korsbed, øvre ryg og baghoved læne sig mod karmen.

2.Øvelse “S-form”
Stil dig med fødderne i hoftebredde afstand, saml armene foran ansigtet og kør armene ud i en cirkel – gentag 3 gange.
Rul med skuldrene – gentag 3 gange
Løft skuldrene – gentag 3 gange

iPhone og iPad – hvad mere behøver man?!

Det er så lækkert alt det en smartphone og tablet kan!

Her i huset bruger vi stort set ikke en almindelig computer mere – vi kan jo slå alt op på enten vores iPhone eller iPad.

Min ældste søn Johan på 5 år er allerede en rutineret bruger af iPad’en. Det ved jeg ikke, om man skal være stolt af som mor, for det tyder jo også på, at han indimellem for lov til (læs: mor glemmer tiden) at sidde med den 1-2 timer. Især efter lillebror Thomas kom til verden 1.feb.2016 har jeg været glad for at kunne lade storebror sidde med iPad’en og give mig noget tid til lillebror…….det gør mig nødvendigvis ikke til en dårlig mor, men da Johan for noget tid siden begyndte at klage over ondt i nakken og hovedpine, lyste de røde alarmklokker hos mig.

Nu er der tid på brugen af iPad! Ikke altid til Johans eller legekammeraternes store begejstring 🙂 De er heldigvis alle så kvikke, at de godt kan se formålet med begrænset tid, når de får forklaringen herpå.

Men så er der os voksne – hvem tager tid på vores brug af mobil og tablet. Der er i hvert fald ikke nogen, som kommer og prikker mig på skulderen, når jeg har surfet rundt i en halv times tid på Facebook, Pinterest og ledt efter spændende artikler eller lige skulle finde en lækker kageopskrift. Så endnu en gang må vi voksne selv tage ansvar for vores handlinger og passe på vores egen krop.

…..nu må jeg hellere holde en pause og lave noget andet – indlægget her er selvfølgelig skrevet på min iPad, for den var jo lige ved hånden 😉

Hold øje med bloggen i weekenden, hvor jeg skriver et indlæg om begrebet Text Neck – jeg lover det ikke tager mere end 10 min at læse, så du ikke får ondt i nakken 🙂

Kinesio-tape

I foråret 2015 begyndte jeg at bruge kinesio-tape som supplerende behandlingsform.
Jeg har taget en kursusrække ved Lasota Terapi Akademi i Fredericia for at tilegne mig de kompetencer, som det kræver for at bruge kinesio-tape korrekt.

Brug af tape har fem primære effekter:

 1. Forbedring af muskelfunktion – hvad enten det drejer sig om spænding eller afspænding af muskler
 2. Smertebehandling
 3. Ledstøtte
 4. Forbedring af cirkulation – det kan være efter operation, ved hævelse f.eks. akut skade, ved ødemer (væskeansamlinger)
 5. Segmental påvirkning – aktivitet og funktion af organer kan påvirkes

Selve tapen er en elastisk bomuldstape med akryl på bagsiden. Den er gennemtrængelig for luft og vand. Denne opbygning betyder, at tapen kan sidder i flere dage og fortsat bibeholde sin effekt….og så fås den i mange flotte farver 🙂

Indtil videre har jeg brugt tapen rigtig meget til smertebehandling og afspænding af muskulatur med stor succes. Det har vist sig at være en god måde at “forlænge” behandlingen forstået på den måde, at en senetensbehandling som oftest varer 45 min, og tapen kan arbejde videre 2-7 dage efter.
Jeg er stor fan af muligheden for at understøtte muskulaturen og leddene i kroppen uden at begrænse kroppens bevægemønster.

Senest har jeg brugt tapen ved Birgit, som har problemer omkring SI-leddet (bækken og haleben), Tape SI-dyfunktionder volder smerter op igennem ryggen og ud i hofterne og benene. Denne form for påsætning aflaster/støtter SI-leddet og dermed opnås en smertelindring.

 

 

Højre eller venstre side af sengen?

Når man sover ved siden af et andet menneske lige gyldigt om det er ens partner, søskende eller ven, så vil man altid ubevidst i løbet af natten vende sig væk fra hinanden.
Derfor vil man de fleste nætter ligge på samme side. Det kan medføre, at kroppen føles stiv og overhovedet ikke veloplagt, når dagen skal sættes i gang.
Nakken er spændt, skulderen er øm – måske vågner man endda med hovedpine.

En løsning til dette kan være at skifte side i sengen en gang imellem, så kroppen ikke altid ligger på den samme side. Så som minimum få skiftet mellem højre og venstre side hver halve år.

OBS – pas på I ikke falder ud af sengen eller ikke kan finde døren midt om natten – bare fordi I ligger anderledes end I plejer 🙂